Marjan Blokland

Traject Lodewijk de Raet: “Mijn stem in de democratie”

Mijn naam is Marjan Blokland en ik ben al 30 jaar actief in het sociaal-cultureel werk. lk heb gewerkt als ambtenaar, vormingswerker. Nu ondersteun ik groepsprocessen waar burgers samen een actieve rol willen opnemen. Mijn carriere begon in de jaren 90 met het on­ dersteunen van mensen in armoede en verschillende culturen, toen het thema diversiteit nog niet zo verspreid was.

Later heb ik zeven jaar lang met diverse culturen in Antwerpen mogen werken. lk ben heel blij dat ik dat vandaag dit te­ rug kan doen met vzw AIF+ in het kader van ons traject met Lodevitijk de Raet.

Kan je ons zeggen wat Lodewijk de Raet precies doet?
Stichting Lodewijk de Raet is een plu­ ralistische Stichting van Openbaar Nut die zich richt op een diverse en bewuste samenleving. Onze activiteiten bestrij­ ken culturele, sociale, economische en politieke dimensies en richten zich op de ontwikkeling, emancipatie en participatie van burgers. We besteden speciale aandacht aan de verbinding tussen persoonlijke groei en maat­ schappelijke ontwikkeling.

In lokale projecten en laboratoria richten we ons op lokale gemeen­ schappen en iedereen die daarbinnen beweegt (ecosystemisch). We werken samen met lokale initiatiefnemers zo­ als change makers, pioniers en sociale vernieuwers. We ondersteunen hen om veranderingen in hun gemeen­ schap te realiseren en anderen te activeren.

Onze benadering is gebaseerd op ecosysteemdenken, waarbij we kijken naar het dynamisch samenspel tussen alle onderdelen die samenwerkenom gemeenschappelijke doelen te bereiken. Door samen te werken in een netwerk van mensen en organisa­ ties creeren we samen waarde die het geheel sterker maken.

We werken samen met burgers, over­ heden, partners, kennisinstellingen, scholen en bedrijven die goesting hebben om samen te werken aan een florerende gemeenschap en eigenaar­ schap willen opnemen.

Wat heeft de stichting Lodewijk de Raet gemotiveerd om samen te wer­ ken met ons?
Onze samenwerking begon tijdens de COVID-periode, toen we een goede band opbouwden metjullie coordi­ nator. Ons contact in Leuven was een doorbraak. Daar hebben we samen een traject opgezet rond het ontwikkelen van een vormingspakket rond diversi­ teit en inclusie.
Tijdens die training zagen we enerzijds dater veel vragen waren, maar ook dat jullie een schat aan expertise hebben. Jullie kennen zowel de etnisch-culturele gemeenschappen als de sector door en door.

lk ben vervolgens toegetreden tot het bestuur van AIF+, wat een waar­ devolle ervaring bleek te zijn. In 2023 organiseerden we twee denkdagen over diversiteit en inclusie, waaraan zowel bestuursleden als medewerkers deelnamen. Deze bijeenkomsten resulteerden in inspirerende gesprekken en de wil om verder samen te werken rond een co-creatief traject met zicht op meer inclusie en volwaardige participatie van de lidverenigingen van AIF+ en hun le­ den in de democratische samenleving met de verkiezingen van oktober ’24 als rode draad.

 Voor AIF+ biedt deze samenwerking de kans om verder te kijken dan de dage­ lijkse activiteiten en te zien water in de samenleving gebeurt.

Het is belangrijk dat we niet aIleen actie na actie ondernemen, maar dat we eerst nadenken over de langeter­ mijneffecten. Werken aan inclusie is een complex proces. Je hebt daar een breed draagvlak voor nodig. In dit ver­ kiezingsjaar is het ook heel actueel.

Hoe gaat dit traject helpen om onze lidverenigingen en hun leden te be­ trekken bij de verkiezingen?
Onze hoofddoelstelling is het in gang zetten van een langdurig proces waarin de lidverenigingen van AIF+ en hun [eden volledig eigenaarschap nemen en zelfstandig actie ondernemen. We streven naar een bredere kijk dan enkel activiteiten na activiteiten in het kader van de verkiezingen. We doen

dit al meer dan 20 jaar. Dit traject is gericht op het bevorderen van duurza­ me participatie en het versterken van democratische betrokkenheid op de lange termijn.

leder traject dat opgestart zal warden zal een laboratorium op zichzelf zijn vertrekkend vanuit hun noden en hoe deverenigingen en hun [eden hun democratische participatie vorm willen geven.

Het is belangrijk dat de deelnemers zelf vertellen wat ze belangrijk vinden. Wij gaan niet van bovenaf een thema opleggen.

We volgen het tempo van de deelnemers. We hebben geen strakke of gesloten planning. We gaan vooruit op de tempo van onze verenigingen.

Wei hebben we een kader, gedurende mei en juni gaan we de verenigingen bezoeken en luisteren naar de stem­ men binnen hun vereniging. Vervol­ gens, in juli en augustus, zullen we concrete acties samen voorbereiden, en in september zal elke unit een kleine of een grote actie realiseren die in het geheel een grotere impact zal hebben. Ook na de verkiezingen.

In totaal zullen er 20 trajecten starten verdeeld tussen de vier provincies waarin we actief zijn (Limburg, Antwerpen, provincie Vlaams-Brabant en  Brussel)

Wat is de meerwaarde voor de ver­ enigingen die gaan deelnemen aan dit traject?
Ten eerste biedt het traject een unieke kans om de stem van hun gemeen­ schap sterker te laten klinken in het democratische proces. Door samen te werken en te luisteren naar water leeft binnen de verenigingen, kunnen we collectieve oplossingen vinden voor moeilijke uitdagingen.

Daarnaast helpt het traject om de betrokkenheid van [eden tevergroten door hen actief deel te laten nemen aan de besluitvorming en het creeren van initiatieven. Dit bevordert een cultuur van samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid, wat essentieel is voor het succes van elke vereniging.

Het traject biedt ook waardevolle leermogelijkheden. Verenigingen krijgen tools en kennis aangereikt om effectiever te opereren en een grotere impact te maken. Door deze versterking kunnen ze beter inspelen op de behoefte en wensen van hun leden en gemeenschap.

Bovendien stimuleert het traject inno­ vatie en creativiteit. Door gezamenlijk aan projecten te werken en ideeen uit te wisselen, ontstaan er nieuwe bena­ deringen en oplossingen die anders misschien onontdekt zouden blijven.

Kortom, dit traject versterkt niet aIleen de verenigingen zelf, maar ook de bredere gemeenschap, door een grotere betrokkenheid, betere samenwerking en effectievere acties te bevorderen.

06-06-2024